İnternetten Ticaret Yapmak
İnternet üzerinden ticaret yapmak; sürekli büyüyen, heyecanlı ve dinamik bir alan…
Elektronikten gıdaya, kozmetikten hobi ürünlerine binlerce kategoriden milyonlarca ürün internet üzerinden satılabiliyor.
Türkiye ve dünyada 90’ların sonundan itibaren aktif olarak hayatımızda olan e-ticaret, artık kendi kurallarını oluşturmuş durumda. Siz de eğer internetten satış ve online ticaret yapmak isteyen yeni bir girişimciyseniz; bilmeniz gereken tüm temel bilgileri, tüketici davranışlarını ve e-ticarete dair yararlı ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.
10 Temel Adımla İnternetten Ticaret Yapmak
Başlangıç aşamasından satış sonrasına kadar izlenmesi gereken e-ticaret adımlarına birlikte bakalım:
1. Pazar Araştırması
İlk yapacağınız şey bu işe neden girmek istediğinize karar vermek ve buna yönelik pazar araştırmaları yapmaktır.
Gerçekten zaman ve emek vereceğinize inanıyorsanız e-ticaret nedir, internette ticaret hangi platformlarda yapılır, bütçenize göre nasıl bir satış ve pazarlama sistemi kurabilirsiniz, neler satabilirsiniz, fiyatlar nasıl, müşteri talepleri neler, rakipleriniz neler yapıyor, pazarlama nasıl yapılır, sizden önce başlayanlar neleri doğru, neleri hatalı yapmış; tekrar nasıl ayağa kalmış araştırmalısınız.
Bu dünyaya ne kadar hazırlıklı girerseniz o kadar iyi bir satıcı olmanız mümkündür.
2. Ürün ve Tedarikçi Seçimi
İnternette satmak için ürün ve güvenilir bir tedarikçi bulmalısınız.
3. Şirket Kurma
Fatura kesebilmek için vergi mükellefi olmalı, yani şirket kurmalısınız.
Birçok pazaryerinde satış yapmak, kargo ve ödeme sistemleri anlaşmaları yapabilmek, itibar kazanmak ve müşterilere güven vermek için yasal bir firma kimliğine ihtiyacınız vardır.
Başlangıç için şahıs şirketi kurmayı düşünebilirsiniz.
4. Kargo Anlaşması
İnternetten ürün satmanın en önemli adımlarından biri kargolamadır. Her satış ve sipariş işlemlerinizde gerekeceği için, kargo firmalarıyla indirimli ve kampanyalı fiyatlarda anlaşma yapmalısınız.
Eğer sadece N11, Trendyol gibi bir pazaryerinde mağaza açacaksanız bu platformların anlaşmalarından yararlanabilirsiniz.
5. POS ve Ödeme Sistemleri
Sitenizde ziyaretçilere sunmak üzere farklı ödeme sistemleriyle anlaşma yapmalısınız.
Kredi kartı, banka kartı, havale, kapıda ödeme; Iyzico, BKM, BonusFlash gibi online ödeme araçları; taksit, puan kazanma vb. seçenekleri sunmalısınız.
6. Web-Sitesi Açma
Firma kimliğinizi yansıtacak, ürünlerinizi tanıtacak ve satışa sunacak bir web-siteniz olmalıdır. Bunun için ihtiyacınız olanlar; alan adı, sunucu, güvenlik sertifikaları, kaliteli içerik, kullanışlı bir tasarım, ödeme sistemleri, kargo seçenekleri ve iletişim kanalları bilgisidir.
* Alan adı (domain): Marka isminiz veya verdiğiniz hizmete yönelik anahtar kelimeler içeren bir alan adı almalısınız. Alan adınızda com/com.tr olmak zorunda değildir; .shop, .store gibi uzantılar da kullanabilirsiniz.
* Sunucu (Hosting): Açık kaynaklardan veya bir yazılım firmasından ürün sunumu ve satışına uygun bir sunucu altyapısı alabilirsiniz.
* Güvelik Sertifikaları (SSL): Hem müşteriler hem sizin için bilgileriniz korunmalı ve güvenlik sertifikalarınız olmalıdır.
* Kaliteli İçerik: Ürün bilgisi, fotoğrafları, SEO içerikleri profesyonel şekilde eklenmelidir.
* Kullanışlı Tasarım: Sitenin kullanımı basit ve anlaşılır olmalı, ziyaretçiler ödeme aşamasına hızlıca geçebilmelidir.
* Mobil Uyumu: Günümüzde online alışveriş ve ürün sorgulama trafiğinin çok büyük bir bölümü mobil araçlar üzerinden yapılır. Bu nedenle sitenizin cep telefonu, tablet gibi mobil araçlarla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
* Kargo ve Ödeme Sistemleri: Anlaşmaları yapılan kargo ve ödeme sistemleri, iyi bir tasarımla siteye eklenmelidir.
* Düzgün bir Türkçe: Tüm metinlerinizde düzgün bir Türkçe ve iletişim dili kullanılmalıdır.
* İletişim Kanalları: Hakkımızda, SSS ve İletişim başlıkları eklenmeli, müşteriler sizi bu bilgiler aracılığıyla tanıyabilmeli ve size ulaşabilmelidir.
7. Pazaryerlerinde Mağaza Açma
N11, Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor, Amazon gibi pazaryerlerinde mağaza açarak milyonlarca potansiyel müşteriye hızlıca ulaşabilir ve pazaryerlerinin reklam gücü ve prestijinden faydalanabilirsiniz.
8. Pazaryeri Entegrasyonu
Pazaryeri entegrasyonu ile tüm satış kanallarınızı tek bir panel üzerinden yönetebilir, satış analizleri yapabilir ve ileriye yönelik stratejiler oluşturabilirsiniz.
9. Dijital Pazarlama
Kurduğunuz satış sisteminin hedef kitlenize ulaşabilmesi için e-ticaret pazarlaması yapmalısınız. Pazarlama için belli bir bütçe ayırmanın yanında SEO, sosyal medyayla insanlara ulaşma gibi ücretsiz reklam imkânlarını kullanmalısınız.
10. Satış Sonrası Desteği
Müşterilerle sürekli bir iletişim kurabilmek; itibarı yüksek, güven veren bir marka olabilmek ve de hatalarınızı düzeltmek, kendinizi geliştirmek için satış sonrası desteği vermelisiniz.
E-Ticarette Bilmeniz Gereken Tüketici Davranışları
İnternetten ticaret yaparken tüketicilerin neye göre karar verdiğini bilmeli ve bunları da düşünerek hareket etmelisiniz.
Tüketici araştırma firması Nielsen’in 2019 yılında paylaştığı verilere göre kullanıcıların online alışverişi tercih etme nedenleri şöyledir:
· %71’i için fiziksel mağazalara kıyasla ürünlerin internette daha ucuz olması
· %69’una göre daha çok çeşit olması
· %57’si için zaman kazandırması
· %21’ine göre ürünlerin bazılarının sadece internet kanallarında bulunması ve de
· %18’i için bulundukları şehirde ürün ya da markanın bulunmaması
Tüketicilerin online alışveriş yapmaktan vazgeçme nedenleri ise:
· %59’u için internet fiyatlarının avantajlı olmaması
· %54’u için ürünleri fiziksel olarak görme, deneme ve onlara dokunma ihtiyacı
· %52’sine göre internet sitesinin güvenilir bulunmaması
· %41’i için web sitesinde uygun ödeme seçeneklerinin bulunmaması
· %30’na göre satın alma işlemini yapabilmek için siteye kayıt olma, ürün seçimi, adres bilgi girişi yapma gibi ön prosedürlerin uzun olması
İnternetten Ticaret Yapmak İçin Yararlı İpuçları
E-ticaret adımlarını ve ziyaretçilerin karar verme motivasyonlarını öğrendik. Bu bilgiler ışığında internetten ticaret yaparken kullanabileceğimiz yararlı ipuçlarını sıralayalım:
1. Fiyatlandırma:
Ürün maliyetleri eksiksiz şekilde belirlenmeli ve kârlılık hesaplamaları yapılmalıdır. KDV, kargo ücreti, pazaryeri komisyonu gibi küçük veya büyük tüm maliyetleri kalem kalem çıkarmalısınız. Aynı kalitede ürün satıyorsanız pazar ortalamasına göre fiyatlandırmalısınız.
Rekabet şartları ve aylık kazanç hesaplamalarınız izin veriyorsa, ürün fiyatı fiziksel mağaza fiyatından düşük olmalıdır.
2. Ödeme Seçenekleri ve Kargo:
Müşterilere farklı ödeme ve kargo seçenekleri sunmalısınız.
Farklı ödeme yöntemlerinin yanında kampanyalar, kuponlar tanımlayabilirsiniz.
Ücretsiz kargo, belli bir miktarın üzerine ücretsiz kargo, PTT veya başka bir kargo şirketi, iade şartlarına uyduğu sürece ücretsiz kargo iadesi gibi hizmetler sunabilirsiniz.
3. Ürün Çeşitliliği:
Ürünlerin farklı boyları, renkleri, materyalleri gibi onları çeşitlendiren özellikleri olmalıdır.
İnternet trendlerini takip ederek de organik ürün, hayvan dostu ürün gibi çeşitlendirmeler yapabilirsiniz.
Bunun için hedef kitlenizi iyi belirlemeniz ve tanımanız gereklidir.
4. Hız ve Kullanıcı Deneyimi:
İnternet sitenizi ve mağazanızın alışveriş deneyimini mutlaka test edin. Kullanışlı, hızlı ve pratik olmalıdır.
5. Stok ve Bulunabilirlik:
Düzenli stok takibi yaparak ve talep olan bölgelere kargonun ulaşabileceğinden emin olarak süreci yürütün.
6. Ürün Listeleme:
Ürün adı kısa olmamalı, yüksek çözünürlükte fotoğraflar eklenmeli, mümkünse kullanım videosu olmalı, alt başlık ve açıklamalar yeterli uzunlukta olmalıdır.
Düzgün ve etkin ürün listeleme Google ve pazaryeri aramalarında da üst sıralara çıkmanıza yardım edecektir. Ayrıca pazaryerlerinin ürünü öne çıkarma vb. hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
7. Güven:
Satıcı ve ürünün puan ve yorumları iyi olmalıdır.
Google yorumları ve pazaryerlerindeki mağaza yorumlarınızın iyi olması için kullanıcılara düzgün bir alışveriş deneyimi yaşattığınızdan emin olun.
Sitenizin iletişim bölümlerinde bulunan bilgiler ve sosyal medya hesaplarınızın olması da müşteriye sizin gerçekten var olan, aktif satış yapan bir marka olduğunuz izlenimi verir. Ziyaretçilerin sizi tanımalarını sağlayacak bu alanları kullanmayı unutmayın.